top of page

0 1
O NAMA

Forum za upravljanje internetom (IGF) pokrenut je kao direktan rezultat Svjetskog samita o informacionom društvu (UN World Summit on Information Society, WSIS) koji je započeo pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u Ženevi 2003. godine i nastavljen u Tunisu 2005. godine. IGF događaj na globalnom nivou saziva generalni sekretar Ujedinjenih nacija od 2006. Ove godine, IGF će se održati u Kjotu (Tokio) pod temom „Internet koji želimo – osnaživanje svih ljudi“. Organizuje se kao platforma u kojoj učestvuje više interesnih skupina (multistakeholder model) u razgovorima o pitanjima upravljanja internetom na otvoren i inkluzivan način. Pozdravlja predstavnike civilnog društva, vlade, privatnog sektora, tehničke zajednice, akademske zajednice, kao i medija.

IGF je internacionalna arena za diskusije i saradnju o temama koje se odnose na razvoj informacionog društva, upravljanje internetom i izazove u vezi interneta općenito. IGF nije tijelo za donošenje odluka, već forum na kojem se definisani problemi i pristupi o kojima se raspravlja mogu oblikovati u javne, međunarodne ili nacionalne politike i proslijediti drugim tijelima - bilo u okviru UN-a ili drugih međunarodnih organizacija ili vlada - na razmatranje.

IGF-ovi, posebno na nacionalnom i regionalnom nivou, imaju tendenciju da proizvedu praktične ideje za dalje aktivnosti od strane samih učesnika i rezultiraju promjenama i uspjesima koji se zatim predstavljaju na sljedećem godišnjem skupu.

 

IGF u Bosni i Hercegovini (BH IGF) održan je 2015., 2016. i 2017. godine. Dio je mreže nacionalnih i regionalnih inicijativa (NRI) globalnog IGF-a. Organizovan je u multistakeholder duhu IGF-a, kao zajednička inicijativa nekoliko organizacija i institucija.

2. oktobra 2023. godine, nakon pet godina pauze, BH IGF 2023 će se održati u Sarajevu (Hotel Novotel) od 09:30 do 14:00 sati. Učešće je besplatno uz prethodnu registraciju na stranici događaja

 

Organizacioni komitet za 2023. godinu čine BIRN BiH, Centar izvrsnosti za kibernetičku sigurnost u Bosni i Hercegovini (CSEC), BHNIX.ba, Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, Fakultet političih nauka Univerziteta u SarajevuLogosoft.

BH IGF su podržali Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini, Internet Society Foundation (ISOC) i  Hanns Seidel Stiftung u Sarajevu.

Nakon pozdravnih i ključnih govora, plenarna sjednica će obuhvatiti opšte stavove o odsustvu sistematskog pristupa upravljanju internetom i ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, nakon čega će se program podijeliti na tri paralelne sesije sa fokusom na: sajber sigurnost; slobodu izražavanja, slobidu medija i narativa negiranja genocida i ratnih zločina na internetu; te nasilje nad ženama i marginalizovanim skupinama putem informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT).

Svaka sesija će rezultirati ključnim porukama koje će biti prenesene na globalnom IGF 2023 u Kjotu, Tokio, kao dio inkluzivnog globalnog procesa.

Za više informacija posjetite program BH IGF-a 2023

0 2
 GOVORNICI

About
Speakers
Schedule

0 3
RASPORED

28SEPT_FINAL_BH IGF agenda bos_001.jpg
28SEPT_FINAL_BH IGF agenda bos_002.jpg

0 4
PODRŽALI

Blue BA logo.png
Logo_HSS.jpg
IS_ISOC_Lockup.png

ORGANIZACIONI ODBOR

BIRN-BIH-logo.png
Full - Blue.png
bhnix-logo.png
FPN.png
Sponsors
Info
bottom of page